Menu

"MORGENHOLDET" og VAR

image Jan Carlsen under sit oplæg
13. marts 2019 kl. 09:32
Man skal lære, så længe man lever

"Morgenholdet" består af klubbens mere "rutinerede spillere", hvor de fleste var med til at sikre DM-titlerne til klubben i 1969, 1970 og 1976. Mandag og fredag står den på en times småbold fra klokken 9 til 10 på en dertil passende bane alt efter fremmødet. Når træningen er overstået, serveres der en fornem omgang brunch hos Karina i restauranten. 

Efter træningen fredag den 8. marts blev træningen udvidet med et foredag om fodboldlovene og VAR af Jan Carlsen. Jan Carlsen er manden med fingeren på pulsen, når det gælder fortolkning af fodboldlovene og om hvilke ændringer, der eventuelt er på vej. Der var en kort gennemgang af reglerne helt tilbage til 1860'erne med pudsige anekdoter (eftersigende var der dog ikke nogen fra "Morgenholdet", der var aktive den gang, red.) om de allerførste fodboldbaners størrelse, og om hvordan offsidereglen har udviklet sig. Jan Carlsen er bedømmer på nationalt og internationalt plan og holder dommerkurser.

Men dagens store emne den dag var det nye begreb VAR – Video Assistant Referee – der første gang blev taget i brug under VM i Rusland. Her blev der dømt 29 straffespark undervejs i løbet af turneringen og ni af dem kom efter at VAR-systemet var taget i brug. Jan Carlsen forklarede, hvordan rollefordelingen er skruet sammen blandt hoveddommeren, linjedommerne og en VAR-dommer og en assisterende VAR-dommer.

En af de interessante pointer i den forbindelse var bl.a. i forhold til diskussionen om, at VAR skulle være en tidsdræber, fordi der skal parlamenteres og kigges på tv-skærme. Men i følge Jan Carlsen viser statistikken noget helt andet. Det tager meget længere tid at afvikle frispark eller kaste indkast. Dertil kommer også filosofien om, at  der ikke skal være for meget debat. Det skal ikke ende i skarpsindige fortolkninger efter studiekredse og rundbordssamtale; Enten var der hånd på bolden, eller også var der ikke hånd på. Jan Carlsen fik ligeledes skåret ud i pap, hvor hånd på bolden er forsætlig - altså den sædvanlige med hånd på bold eller bold på hånd.

Spørgelysten fra "Morgenholdet" var stor, og kommentarerne var mange. Og mange følte sig vist på mindre sikker grund rent fortolkningsmæssigt efter de fem kvarters foredrag, hvor tiden fløj af sted i en god tovejskommunikation. Jan Carlsen sluttede af med at spørge, om nogen havde lyst til at forsøge sig som linjedommer. Her var der dog larmende stilhed blandt "Morgenholdet". Man skal trods alt kende sig begrænsning.

Og så var der basis for at diskutere videre ved den herlige frokost, som Karina serverede efterfølgende. 

Et meget vellykket arrangement med 27 deltagere, og det vil kunne udvikle sig til en tradition, at træningen bliver suppleret med foredag om andre emner. 

 

(Morgenholdet lytter opmærksomt til Jan Carlsens oplæg)

 

(Hyggelig frokost efter træning og foredag)